Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Pedálszenzor vagy nyomatékszenzor I. – A pedálszenzor egyszerűen nagyszerű

Bixie csapat - 2023. 08. 08. 12:57:05
Pedálszenzor vagy nyomatékszenzor I. – A pedálszenzor egyszerűen nagyszerű
Pedálszenzor vagy nyomatékszenzor? Agymotoros vagy farmotoros? Masszív, méretes bringa vagy összecsukható, kompakt bicaj? Elektromos kerékpár vásárláskor fontos, hogy minden részletre kiterjedően meghatározzuk, milyen ebike fog minket a legjobban kiszolgálni. Még a színe sem lényegtelen, hiszen remélhetőleg hosszú évekig, akár évtizedekig lesz kísérőd az utakon. Itt az ideje, hogy az ebike szenzorokat is alaposan megvizsgáljuk.

De egyáltalán, mik ezek a szenzorok?

Mielőtt belemerülnénk a pedálszenzor vagy nyomatékszenzor megismerésébe, nem árt tisztázni, hogy miről is beszélünk. Az ebike lényege, hogy egy beépített elektromos motor aktívan segíti a kerékpáros munkáját, vagy akár teljes egészében átveszi azt, és maga hajtja előre a bringát.

De honnan tudja az ebike, hogy mennyire dolgozik a kerékpáros és hogy mennyire kell aládolgoznia az elektromotornak? A választ a szóban forgó szenzorok adják meg.

Ezek az ötletes és kifinomult érzékelők folyamatosan küldik a jeleket a bringa „agyának”, amely ezek alapján működteti a motort.

Hogy eldönthessük, pedálszenzor vagy nyomatékszenzor lenne-e jobb nekünk, nem árt megismerni a két rendszer működési elvét és jellemzőit. Ebben a cikkünkben a pedálszenzoros megoldást vesszük górcső alá, míg a második részben bemutatjuk a nyomatékszenzoros bicajokat is.

Pedálszenzor – A pedál forog, a kerékpáros pihen

A pedálszenzor működési elve pofonegyszerű. Néhány okosan beépített mágnes segítségével a pedálok fordulatszámát érzékeli, és ez alapján kapcsolja be, vagy állítja le az elektromotort. A vázba épített érzékelő egy rögíztett berendezés, ami a pedálhoz csatlakozó, 12 kis mágnest tartalmazó lapka által leadott impulzusokat számlálja. Ha elég gyorsan forog a pedál, bekapcsol a motort. A rásegítés mértéke, és az, hogy milyen fordulatszámon kéred a segítséget, alapvetően az általad kiválasztott beállításoktól függ. És ha egyszer beindult a verkli, akkor a pedálszenzoros ebike motorja stabilan dolgozik. Amíg forog a pedál, jár az elektromotor is. Az ilyen bicajok tekerése tehát kimondottan kényelmes.

A pedálszenzor az a kis fekete műanyag tárcsa, amely közvetlenül a hajtókar mögött helyezkedik el; az egyik mágnes látható a tetején.

A pedálszenzor az a kis fekete műanyag tárcsa, amely közvetlenül a hajtókar mögött helyezkedik el; az egyik mágnes látható a tetején.

Nemrégiben még általános kifogás volt a pedálszenzoros ebike ellen, hogy kissé lassú a reakcióideje, illetve, hogy egyenetlen az általa indukált rásegítés, amitől néha úgy érezni, kicsit rángat a bicaj.

Ennek okai nyilvánvalóak. A pedálszenzornak elegendő háromnegyed-, vagy fél pedálfordulat, hogy működésbe lépjen, azt azonban nem érzékeli, hogy ezt a minimális elmozdulást milyen erővel fejti ki a kerékpáros. Gondoljunk bele, mennyire más erőt igényel egy lejtőn és egy emelkedőn mozgásba hozni a pedált! A pedálszenzor számára viszont nincs különbség. A rángatás élménye pedig abból adódik, hogy a pedálszenzoros ebike esetében vagy működik a motor, vagy nem. Bekapcsol és kikapcsol, a teljesítmény az adott beállítástól függően egyenletes, vagy egyáltalán nincs.

Ezeknek a problémáknak mára szerencsére nincs gyakorlati szerepe, legalábbis a Samebike elektromos kerékpárok estén. A pedálszenzorok jelentős fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években, miközben mindent megőriztek áldásos egyszerűségükből. Tudjuk, teszteltük őket és a kedvenceinket folyamatosan strapáljuk is. Sőt, arról se feledkezzünk meg, hogy a Bixie kínálatában olyan e-bicajokat találsz, amelyek moped módban is működnek, úgyhogy tekerés nélkül is egész szép tempóban tudsz haladni, ha épp úgy tartja kedved.

A pedálszenzor előnyei

Megbízható: Mivel faék egyszerűségű a működési elve, kevésbé fogékony a meghibásodásokra és kisebb a szervizigénye is. Nagyon könnyen telepíthető minden eleme, ha valamiért cserére szorulna.

Könnyed kényelmet ad: Minimális erőbefektetés mellett is segít. Elérheted, hogy akkor is kapj támogatást a motortól, amikor éppen egyáltalán nem szakadsz bele a tekerésbe. Könnyen szabályozhatod, mennyire segítsen alád: A PAS (Pedal Assist System) szintek a motorból kimenő teljesítmény mértékét jelölik. Ezekből te választasz.

Megfizethető: Sokkal kedvezőbb ára van, mint a nyomatékszenzornak, ezért sokkal jobb választás lehet a költségekre érzékenyebb vásárlóknak.

A pedálszenzor hátrányai

Késhet a rásegítés: Előfordulhat minimális késés a ki- és bekapcsolásnál. Ez inkább már csak a régebbi típusokra jellemző kényelmetlenség, amit mi egyik általunk forgalmazott ebike esetében sem észleltünk. Plusz ott a kapcsoló, amivel Te magad kapcsolod ki és be a motort.

Nem elég érzékeny: Csak a fordulatszámot veszi figyelembe, a bicajon ülő bringás erőfeszítéseit nem. Nézőpont kérdése, hogy ez hol hátrány és hol előny inkább.

Jobban szívja az akkut: Nyilvánvaló, hogy ami jobban használja a motort, az gyorsabban meríti az ebike akkumulátorát. Az általunk forgalmazott Samebike elektromos bringák szuper akkuval vannak ellátva és úgyis rajtad áll, mennyi rásegítést veszel igényebe, ezáltal mennyire meríted az aksit.

Mi dönti el, hogy a pedálszenzor vagy a nyomaték szenzor-e a jobb?

Azt, hogy pedálszenzor vagy nyomatékszenzor legyen a bicajon, ma már inkább a személyes preferenciák döntik el, nem pedig kizárólagosan az anyagi korlátok. A kényelem a lényeg? Szeretnél kevés befektetett energiával is jó tempóban bringázni? Fontos, hogy néha szinte csak úgy vigyen a hátán a drótszamár? Akkor a pedálfordulatszám számlálós megoldással jól jársz.

És hogy kiknek ajánlott inkább ez a megoldás?

Kezdő e-kerékpárosoknak: A pedálszenzoros rendszer egyszerű működése miatt könnyen kezelhető, így a kezdők könnyen megszokhatják az elektromos támogatást.

Árérzékenyebb vásárlóknak: A pedálszenzoros e-bike általában olcsóbb az azonos kategóriájú nyomatékszenzoros e-bike-nál, így azoknak is elérhetővé válik az elektromos kerékpározás élménye, akik nem tudnak vagy nem akarnak bizonyos összeghatár fölött költeni rá.

Könnyed kerékpározásra vágyóknak: Azok, akik nem akarnak komoly erőfeszítéseket tenni a tekerés során, és kényelmesebb kerékpározási élményre vágynak, pedálszenzorral izzadás nélkül élvezhetik az e-bike kényelmét.

Még mindig nem tudod, hogy a pedálszenzor vagy a nyomatékszenzor lenne-e a jó választás? Akkor olvasd el a nyomatékszenzoros cikkünket is, vagy ha jobban szeretsz közvetlen válaszokat kapni, kérdezz minket bátran!