Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Pedálszenzor vagy nyomatékszenzor II. – Nyomatékszenzor a sportos és pontos rásegítésért

Bixie csapat - 2023. 08. 21. 16:53:36
Pedálszenzor vagy nyomatékszenzor II. – Nyomatékszenzor a sportos és pontos rásegítésért
Ahhoz, hogy ebike vásárlás előtt eldöntsd, hogy pedálszenzor vagy nyomatékszenzor lesz-e a jobb választás, érdemes mindkettőt jól megismerned. Ehhez írtunk már egy cikket a pedálszenzorról, most pedig ismertetjük a nyomatékszenzor sajátosságait, előnyeit, hátrányait. A kétrészes blog első felében már tisztáztuk, hogy mik is ezek a szenzorok. Röviden azok a berendezések, amik a motor rásegítést be- és kikapcsolják. Két alaptípust különböztetünk meg, egy ebike-on pedálszenzor vagy nyomatékszenzor lehet. Míg a pedálszenzor főleg kényelmet kínál és akkor is hajt, amikor Te szinte semmit sem teszel a haladásért, a nyomatékszenzor egy sokkal visszafogottabb segítő, ami a befektetett munkádat azonnal jutalmazza. Bontsuk ezt ki jobban!

Nyomatékszenzor – Segíts magadon, a motor is megsegít!

Az elektromos kerékpárok nyomaték szenzora olyan speciális érzékelő, amely maximális kifinomultsággal támogatja az erőfeszítéseidet. Ez az intelligens szenzorrendszer minden pillanatban érzékeli, hogy mennyi erőt fejtesz ki a pedálokon, és ez alapján finomhangolja az elektromos segítség mértékét. A nyomatékszenzor tehát a pedálozás nyomatékát, azaz a tényleges munkavégzésedet méri, az elektromotor rásegítése pedig ezzel arányosan nő, illetve csökken a kiválasztott fokozatnak megfelelően.

Amikor nagyobb erőfeszítéssel tekersz, például emelkedőn vagy gyorsítás céljából, akkor a nyomatékszenzor azonnal érzékeli az igényt több erőre és már pörgeti is föl a motort, de amint csökken a nyomaték, azonnal esik a motor teljesítménye is. Ez a dinamikus rendszer az igazán fejlett változatoknál még arra is képes, hogy motorféküzemben energiát töltsön vissza az akkumulátorba.

Nyilvánvaló, hogy a nyomatékszenzor csak akkor aktiválódik, ha te is dolgozol, és erőt fejtesz ki a pedálokon. Amikor nem tekersz, például lejtőn vagy lassításkor, az elektromos asszisztencia csökken, illetve megszűnik. Ez a jellemzője ugyanakkor segíti az energiahatékonyságot és növeli az ebike hatótávolságát.

A nyomatékszenzorral felszerelt elektromos kerékpárok kiváló lehetőséget nyújtanak az aktív életmódhoz, hiszen nem csak segítik erőfeszítéseidet, hanem lehetővé teszik a rugalmasabb és könnyebb közlekedést a mindennapi teendők vagy a hosszabb túrák során. Közben viszont mindenképpen hajtanod kell neked is.

A nyomatékszenzor előnyei

Azonnali reakció: A nyomatékszenzor a legkisebb erőfeszítésedet is azonnal érzékeli és továbbítja az információt a vezérlőegységnek. Ez a késedelemmentes működés gyors és zökkenőmentes erőátvitelt tesz lehetővé, tehát abban a pillanatban alád dolgozik, ahogy érzi, hogy már erőlködsz.
Arányos teljesítmény: Mivel a szenzor folyamatosan és pontosan méri az erőfeszítés mértékét, ezért az elektromos segítség is folyamatosan és pontosan igazodik a munkádhoz, ami egyenletes haladást eredményez. A modern pedálszenzorok sem igen maradnak el előtt, hiába van köztük alapvető különbség.

Energiahatékonyság: Mivel a nyomatékszenzor az erőfeszítés mértékéhez igazítja a motor kimenő teljesítményét, az ritkán üzemel maximális erőbedobással. Ez hatékonyabb akkumulátorhasználatot eredményez, így az ebike hatótávolsága is nő. Egy töltéssel messzebb mehetsz.

Könnyebb manőverezés: Az arányos teljesítménykibocsátás lehetővé teszi a precízebb irányítást és könnyebb manőverezést. Ennek leginkább a sportbicajosok közt van jelentősége.

Természetes élmény: A nyomatékszenzorral működő elektromos kerékpár élménye közelebb áll a hagyományos biciklizéshez, mivel az elektromos segítség szinte észrevétlenül illeszkedik a kerékpáros erőfeszítéseihez és nem veszi el a lábad alól a munkát.

A nyomatékszenzor hátrányai

Magasabb ár: Az elektromos kerékpárok, amelyek nyomatékszenzorral vannak felszerelve, egyértelműen magasabb árkategóriába tartoznak. Ez a fejlett technológia és érzékelők magasabb költségeiből adódik.

Nagyobb szervízigény: A nyomatékszenzor összetett rendszere számos alkatrészt tartalmaz, így elméletileg a meghibásodások száma is nagyobb lehet. Ezek javítása pedig jellemzően drágább és időigényesebb is.

Elhasználódás: A nyomatékszenzor és a kapcsolódó elektronikai rendszerek folyamatosan működnek, bizonyos alkatrészek minimális, de folyamatos többletterhelést kapnak.

Nagyobb tömeg: A nyomatékszenzorral felszerelt rendszerek általában némi súlynövekedéssel is járnak, ami egyes helyzetekben hátrányos lehet.

Tanulni kell: A nyomatékszenzor kifinomult rendszere némi odafigyelést igényel, váltás során például nem szabad tekerni a pedálokat, úgyhogy kezdőknek kevésbé jó választás.

Tehát akkor pedálszenzor vagy nyomatékszenzor legyen?

Ezen a ponton talán már feldereng, hogy pedálszenzor vagy nyomatékszenzor segítheti-e jobban a komfortos tekerést. Ha tapasztalt és vérbeli kerékpáros vagy, akinek a bringa még elektromotor nélkül is élete része, akkor valószínű, hogy jobb választás lehet a nyomatékszenzoros rendszer, amely folyamatosan kifinomult dinamizmussal dolgozik alád.

Ugyanez mondható el az aktív, sportos bringásokról, akik szívesen odalépnek időnként a pedálnak és keresik az intenzívebb közlekedési élményt. Nehezebb terepre vagy hosszabb utakra szintén előnyösebb lehet a nyomatékszenzoros megoldás, ha Te is szeretnél megdolgozni a sikerért. Ezekért az előnyökért azonban mélyebben kell majd a pénztárcába nyúlni, miközben könnyen lehet, hogy egyikre sincs igazán szükséged.

A bringások jelentős része nem azért dönt az ebike mellett, mert általa akarja intenzívebbé tenni a kerékpározás élményét. Sokan éppen a kényelmet, az erőfeszítés nélküli tekerést (vagy a tekerés nélküli haladást) keresik, akár kirándulni indulnak, akár dolgozni. Számukra valószínűleg kifizetődőbb lesz a pedálszenzoros megoldás, főleg, ha olyan elektromos bicajt találnak maguknak, ami rásegítés nélkül vagy moped módban is használható.

Nálunk pedig utóbbiak közülük is a legjobbat találhatod meg. Ha még mindig nem vagy biztos benne, hogy neked pedálszenzor vagy nyomatékszenzor kell, keress minket bátran chaten vagy e-mailben is, és minden kérdésedre válaszolunk!