Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Jó-e a defektvédő folyadék elektromos kerékpár defekt ellen?

Bixie csapat - 2024. 05. 27. 17:53:42
Jó-e a defektvédő folyadék elektromos kerékpár defekt ellen?
Ha szeretnél tenni valamit az elektromos kerékpár defekt elleni védelméért, akkor ez a cikk neked szól. Adunk pár hasznos tippet is, de először jó alaposan körbejárjuk a híres defektvédő folyadékot, ami nem véletlenül megosztó téma a bringások között. Hoztunk szerviz és gyártói véleményeket, no meg egy csomó infót, hogy tisztán lásd a lehetőségeket és következményeket.

Számos kérdés érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy miként védhető jól az elektromos kerékpár defekt ellen. Ezek között van egy meglehetősen megosztó téma, a defektvédő folyadék, amit egyesek semmiképpen nem ajánlanak, mások viszont esküsznek rá. Alaposan utánajártunk a dolognak és most igyekszünk megvilágítani a defektvédővel kapcsolatos vakfoltokat és eloszlatni az esetleges tévhiteket. A kutakodásban segítségünkre volt szakszervizünk, ahová mi is nyugodt szívvel visszük a bicajokat, valamint a gyártók, akik pontosan ismerik a saját termékeiket. Nézzük tehát, hogy mi a helyzet a defektvédő folyadékkal és bónuszként adunk pár tippet is.

Elektromos kerékpár defekt megelőző folyadékkal – pro és kontra

Alapvetően az elektromos kerékpár defekt esetén ugyanúgy viselkedik, mint a hagyományos bringák. A kerék leereszt, így nem tudsz vele tovább hajtani. Logikusnak tűnhet egy olyan anyaggal feltölteni a gumikat, ami azonnal eltömíti a keletkezett lyukakat és különösebb nehézség nélkül fejezheted be utadat vagy tekerhetsz haza, esetleg szervizbe. Az automatikus tömítés különösen jól jön vékonyabb abroncsok esetén vagy olyan terepen, ahol csak szerencse kérdése a kerekek épsége. Mivel ezeket a defektmentesítő töltőanyagokat az autószelepen keresztül könnyű betölteni, megelőzési céllal, amolyan biztos, ami biztos jelleggel tetszetős megoldásnak tűnhetnek. És sokszor azok is, azonban nem szabad szó nélkül elmenni a hátrányaik mellett sem.

A szervizünk, amelyben maximálisan bízunk, hiszen már sokszor bizonyította szaktudását, azon az állásponton van, hogy teljesen felesleges, sőt, időnként káros is lehet a defektvédő folyadék elektromos kerékpárhoz. Ha általunk forgalmazott elektromos kerékpárok gyártóit kérdezzük, hasonló választ kapunk. Ők sem ajánlják bringáik kerekeibe a védőfolyadékot. Miért lehet ez? Mert kétélű fegyverről van szó.

Mivel a folyadékból minimum 2-3 ml (200-300 g) kell, de nagyobb vagy vastagabb kerekekhez akár fél liter is (500-600 g) elfogy abroncsonként, így jelentős többletsúlyt kapunk. A gond könnyen fokozódik, mert ezek a folyadékok hajlamosak besűrűsödni, leülepedni, különösen huzamosabb állás vagy hidegebb idő esetén. Ennek következtében pedig jelentős ütést mérnek a kerékre használat közben. Ez nem csak kényelmetlen, üt, ráz tőle a bringa, de rongálja is a felniket és nem tesz jót az abroncsoknak sem. A hígabb defektgátló folyadék párolog, még a pórusokon keresztül is, ezért állandó utántöltést igényel. Ha pedig beköt, leülepedik, sosem szeded ki belőle, vehetsz új belsőket. Különösen akkor kellemetlen ez a jelenség, ha a szelep nyílásába köt bele. Így előfordulhat, hogy egy elektromos kerékpár defekt után jól ragasztható lenne a gumi és sokáig vígan használhatnád, de éppen a védőfolyadék miatt nem lesz egyszerűen javítható.

A defektgátló töltőanyagoknak több típusa is létezik. A folyadék mellett van géles állagú, és vannak már habok is. A lényege mindegyiknek ugyanaz, a kiáramló levegő hatására diszpergáló anyagba belekötnek az apró mikroszálak vagy gumirészecskék. Kicsit talán olyan ez, mint ahogy a sebeink varasodnak, csak sokkal gyorsabb. Viszont ez az anyag nem válogat, ha például egy kicsit is ereszt a szelep, oda is beköt. Tehát igen macerás szándékosan leengedni az effélével feltöltött abroncsokat, ha pedig eresztenek csöppet, később már felpumpálni sem lesz egyszerű.

Fontos! Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni a bringádból, akkor az elektromos kerékpár defekt elenni védelmére olyan megoldásokat válassz, amelyeket a gyártó vagy a szakszerviz ajánl! A szomszéd vagy a bringás haver tanácsa, amennyiben nem szakértő az illető, kevésbé biztos, hogy jó eredményt hoz.

Az általunk forgalmazott elektromos kerékpárok gyártóinak álláspontja az, hogy ezeknek a bringáknak a kerekeibe nem szabad defektvédő folyadékot tölteni. 

Hasznos tipp elektromos kerékpár defekt ellen

Az elektromos kerékpár defekt elleni hatékony védelméhez először tudnod kell, hogy ebike-odnak milyen kerekei vannak. Akadnak már bőven eleve defekt álló, speciális, kilyuggathatatlan abroncsok is, de azért még a legtöbbje tömlős kerekekkel fut.

Kevlárszalag: Ha tömlős a kereked, akkor tehetsz vagy tetethetsz bele defekt védő szalagot, amely a köpeny és a tömlő közé kerülve fizikailag akadályozza a belsőd kilyukadását. Ha az általunk forgalmazott bringákat nézzük, akkor ez csak egy extra biztonsági megoldás, mert ezeknek az elektromos kerékpároknak bivaly kerekeik vannak. Nem csak az all terrain és egyéb vastag kerekű elektromos kerékpár típusok, de az egyszerűbb városi bringák is állják a sarat. Ha nem hiszed, járj utána, az ebike kipróbálása nálunk 40 percnyi ingyenes tesztelgetést jelent.

Megfelelő nyomás: Ha a bringa kerekei nincsnek túlfújva, de nem is zavaróan puhák, akkor van a legjobb helyzetben a hagyományos és az elektromos kerékpár defekt és még számos probléma elkerüléséhez. Amikor a gumikban megfelelő a nyomás, akkor kényelmes a használat és jobb az energiahatékonyság is. A túlfújt gumik, különösen a nyárin napon hagyva durrdefekthez vezethetnek, ez ellen pedig semmiféle megoldás nem véd.

Megfelelő karbantartás és tárolás: Érdemes nagy hangsúlyt fektetni a külső gumiabroncsok védelmére. Mindig tisztítsuk meg őket, mert számos szennyeződés károsíthatja a gumi anyagát. Ilyenek például egyes olajok vagy télen a sózott latyak. Fontos, hogy lehetőleg ne parkoljunk rá élekre, ne álljon a kerékárunk olyan felületen, ami törést okoz a gumiabroncsokon, mert a törés helyén kevésbé lesz ellenálló. 

Abroncs ellenőrzés és csere: Ahogy az autóknál, úgy a kerékpároknál is fontos elindulás előtt ellenőrizni az abroncsainkat. Az ellenőrzésbe beletartozik a felületi kopás mértékének megvizsgálása is. A kopott, vékonyodott felület értelemszerűen kevésbé ellenálló, így könnyen keletkezik defekt.
Fékpofák beállítása: Előfordulhat, hogy az elülső fékpofák hozzáérnek a gumihoz, ami hosszútávon alaposan kikoptatja, ezáltal csökkenti az élettartamát és ellenállóképességét.

Beragadt elemek eltávolítása: A kerék barázdái közé szorult kavicsokat érdemes mielőbb kipattintani onnan, hogy haladás közben ne nyomják a gumit.

Összegezve azt mondhatjuk, hogy a megfelelő használat, ápolás és szakszerű tárolás mellett egy jó minőségű ebike kerekei igencsak ellenállóak, főleg a Samebike és Engwe bringák esetén, melyekkel nekünk is bőséges tapasztalatunk van. Defektvédő folyadék nélkül járjuk keresztbe kasul az országot, a Budapest-Balaton kerékpárútról szóló beszámolókban ezt magad is csekkolhatod és nem hiányoltuk a defektgátló löttyöt. A gyártó álláspontja szerint nem szabad ezekbe a bringákba ilyesmit tölteni, a szakszerviz sem ajánlja, mi nem is fogunk. Hogy Te hogyan jársz el, az rajtad áll, viszont érdemes megfontolnod mindazt, amit összeszedtünk neked az elektromos kerékpár defekt témájában.