Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

A kötelező ebike biztosítás pár lépésben

Bixie csapat - 2023. 10. 24. 11:13:04
A kötelező ebike biztosítás pár lépésben

Milyen eszközökre vonatkozik a kötelező ebike biztosítás? Mi a különbség az Le1-A és Le1-B kategória között, valamint milyen adatokra van szükség a KGFB-hez és hol köthető? Mi van, ha nincs biztosításod? Cikkünkben tisztázzuk a fontos kérdéseket, olvass tovább!

FRISSÍTÉS (2024. június): Így változik a szabályozás 2024 júliusában

Valószínűleg már tudod, hogy az ebike biztosítás kötelező abban az esetben, ha bicajod a segédmotoros kerékpár kategóriába esik. Na de mi alapján lesz segédmotor, és mi kell a biztosítás megkötéséhez? Mi az a Le1-A és Le1-B kategória, valamint mi vonatkozik rájuk? Hogyan kötsz kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (a továbbiakban KGFB-t), ha nincs rendszámod? Mi a biztosításkötés menete? Ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg neked.

 

Kell-e neked kötelező ebike biztosítás, azaz KGFB a bicajodra?

Ha nálunk vettél vagy vennél Samebike elektromos kerékpárt, akkor az ebike biztosítás számodra is kötelező lesz. Ez több szempontból is inkább jó hír, mint rossz, hiszen olyan gépet kapsz magad alá, ami nagyon meg fogja könnyíteni és szépíteni a tekergős mindennapokat. Masszív, tartós és úgy fölvisz meredek domboldalon, mint a huzat, akár pedálozás nélkül is. Ezt Youtube csatornánkon bizonyítottuk már párszor, például így:


Mára az elektromos kerékpárok kismillió típusa érhető el, és így a KRESZ is kénytelen volt csoportosítani őket. Működéséből és kialakításából adódóan egyes elektromos kerékpárok segédmotoros kerékpárnak minősülnek, így a rájuk vonatkozó elektromos kerékpár jogszabályok és előírások is ennek megfelelően értelmezendők. Egy korábbi bejegyzésünkben kifejtettük, hogy mitől kerül egy ebike segédmotor kategóriába, de most ismét összegezzük:

Kerékpár: A KRESZ szerint olyan jármű, amit kizárólag emberi erő hajt. Tehát minden olyan bicaj, amihez nincs semmiféle rásegítés. Ez az egyetlen közlekedési eszköz, amit a szabályok szerint enyhén ittasan is használhatsz. Mi nem ajánljuk! Kerékpárra nincs KGFB, egyéb biztosítás pedig opcionális.

Elektromos kerékpár (Le1-A kategória): Könnyű, motoros kerékpár, ami 2 kerékkel, egy maximum 300 W-os motorral van felszerelve és tekerés nélkül nincs rásegítés, nincs gázkar, valamint maximum 25 km/h sebességre képes. Tekerheted gyorsabban, ha tudod, de csak akkor, ha nincs bekapcsolva rásegítés. Biciklis szabályok vonatkoznak rá. Még itt sincs KGFB és itt is opcionális az egyéb biztosítás. Hogy mi lehet ez, arra később kitérünk.

Segédmotoros kerékpárnak minősülő elektromos kerékpár (Le1-B kategória): Minden olyan ebike, ami max. 45 km/h sebességre képes, a motorteljesítmény max. 4000 W és van rajta gázkar, tehát emberi erő nélkül, önállóan, moped módban is működik. A segédmotoros kategória szabályai érvényesek rá, tehát a KRESZ szabályait is így kell vele betartani, valamint kötelező a jogosítvány megléte, a bukósisak használata és a KGFB is.

Magyarán, ha egy igazán erős, divatos és népszerű típust választasz, például a mi szuper Sambeike kétkerekűinket, akkor Te segédmotorosnak minősülsz majd. Jogsi, bukósisak és KGFB kellenek majd, hogy szabályosan, büntetés kockázata nélkül róhasd az utakat. Ha van már jogosítványod és aktívan vezetsz motort, autót, akkor a biztosítás megkötése sem lehet teljesen ismeretlen számodra. Az ebike biztosítás azonban pár ponton eltér egy nagymotor vagy egy személygépkocsi biztosításától. Nézzük, milyen adatokra lesz szükséged majd!

Ebike biztosítás megkötése

Az ebike biztosítás, amennyiben ez egy kötelező felelősségbiztosítás, ugyanúgy kötendő, mint személyautó vagy akár motorkerékpár esetén.

A különbség annyi, hogy nincs bonus-malus rendszer, nincs kártörténeti nyilvántartás és nem tudsz rendszámot megadni. Akkor mit adsz meg azonosító gyanánt? Ahogy a segédmotoros kerékpárok esetén, úgy az ebbe a kategóriába tartozó ebike esetén is a vázszámot kell azonosítóként megadnod.

A vázszám a Samebike bicajokon, jellemzően minden modellnél az elülső villa fölött található sorszám. Könnyű megtalálni, de készítettünk képet is neked. A biztosítást online vagy személyesen is megkötheted, és számos pénzintézet közül választhatsz. Az összegek eltérőek, de a szükséges adatok és a biztosítás megkötésének menete nagyjából mindenhol ugyanaz. Számos online kalkulátor is elérhető, több gyűjtőoldal foglalkozik ilyesmivel, például a MABISZ díjkalkulátora. Ha kalkulátorral számolsz biztosítási összeget, akkor több biztosító ajánlatát fogja felsorakoztatni neked a rendszer, ezek közül tudod kiválasztani a legszimpatikusabbat. Jellemzően 4-22 ezer Ft-os havidíjak között lehet válogatni és érdemes megnézni több ajánlatot is, mert nem egyforma lehetőségeket kínálnak. Van lehetőség kedvezményekkel is élni, ezekről is a kiválasztott pénzintézetnél tudsz érdeklődni, ha nem eleve a kedvezményeddel érkezel.

Szükséged lesz a személyes adataidra, tehát a személyigazolványodra, lakcímkártyádra, továbbá a vásárlásról kapott számlára, valamint az ebike technikai adataira (típus, teljesítmény, gyártási év, stb.) és az ebike biztosítás kulcsadatára, a váz azonosító számára. Fontos, hogy őrizd meg a számlát, amit tőlünk kaptál, mert ezzel tudod bizonyítani a tulajdonosi mivoltodat és a biztosító kérni fogja tőled a folyamat bizonyos pontján. Amennyiben ez lesz az első biztosításod, érdemes a személyes megoldást választani, mert akkor biztosan kapsz segítséget a kitöltéshez. Ráadásul mivel gyerekcipőben jár még a dolog, az online ebike biztosítás kötés akadályokba is ütközhet, például a rendszer a tovább lépéshez hengerűrtartalom-értéket kér (ami egy ebike esetében egyszerűen nincs), vagy a legördülő menüből választható gyártmányok között nem szerepel az elektromos kerékpár gyártója.

Mi bajom lehet ebike biztosítás nélkül?

Ha nincs biztosításod a segédmotoros kerékpárnak minősülő ebike-ra, de rajtakap a rendőr egy általános ellenőrzés során, akkor büntetésre számíthatsz. Bár az is elég nyilvánvaló, hogy ránézésre szinte senki, sokszor még a rendőr sem mondja meg, hogy a Te e-bicajod már segédmotoros kategória-e. Rosszabb esetben, amikor szükség volna a biztosításra, mert kicsit mondjuk meghúztad valaki autójának oldalát és kiderül, hogy Te bizony nem kötöttél ilyesmit, nagyobb valószínűséggel kerülsz kellemetlen helyzetbe. 

A nem segédmotoros kerékpárnak minősülő elektromos kerékpároknál nincs ugyan KGFB, ám az opcionálisan köthető biztosítással jól járhatsz. Többféle lehetőséged van, például a lakásbiztosításod kiegészítőjeként a bringád is biztosítható. Érdemes alaposan átnézni az aktuális lehetőségeket, mert értékhatár tekintetében nagy a szórás. 
 

FRISSÍTÉS (2024. június): Így változik a szabályozás 2024 júliusában