Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Elektromos kerékpár jogszabály - Világos vagy szürke zóna?

Bixie csapat - 2023. 04. 02. 00:00:00

Bár még kicsit talán hiányos az elektromos biciklire megalkotott, hatályos elektromos kerékpár jogszabály 2023 elején,  a helyzet közel sem olyan ellentmondásos és problémás, mint a sok vitát kiváltó elektromos rollerek esetében. A közlekedést számos előírás, törvény, rendelet, regula szabályozza, és még sok változásra, új megkötésekre számíthatunk, ahogy egyre terjednek ezek a sokszor igen jelentős teljesítményű elektromos eszközök. Nézzük, mivel kell számolnod, ha elektromos bringára váltasz!

Mit mond az elektromos kerékpár jogszabály 2023 elején – bicikli vagy kismotor?

A képlet viszonylag egyszerű: az érvényes előírások három jól elkülöníthető kritérium alapján sorolják be az elektromos kerékpárokat kerékpárnak, avagy segédmotoros kerékpárnak (konyhanyelvi kifejezéssel élve kismotornak). Az egyik tényező a segédmotor teljesítménye. 300 Watt alatt a KRESZ sima kerékpárként kezeli az elektromos kerékpárt. A következő kitétel, hogy a jármű sebessége maximum 25 km/h lehet, ennél többre nem lehet képes a masina tisztán a beépített erőforrás segítségével. És végül a harmadik szempont, hogy a jármű nem lehet képes teljesen önerőből elindulni és haladni. A jogszabályt szó szerint idézve, a kerékpár az, amit "emberi erő hajt és ezt legfeljebb 300 Watt teljesítményű motor segíti." Ha mindhárom kritérium teljesül, akkor az elektromos kerékpár jogszabály szerinti besorolása megegyezik a hétköznapi kerékpárokéval, tehát használatukra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a jó öreg drótszamarakra.

Az igazán népszerű e-bringák azonban rendre kilógnak a biciklik kategóriájából, mert még ha sokuk sebessége le is van szabályozva 25 km/h-nál, 300 Wattnál azért jellemzően nagyobb teljesítményű az erőforrásuk, és ami a legfontosabb, önerőből is gurulnak, anélkül, hogy tekernénk őket. A Bixie webshopjában kapható ebike-ok közül is több ez utóbbi kategóriába tartozik.

Innentől az elektromos kerékpár jogszabály szerint segédmotoros kerékpárnak minősül, és így az azokra vonatkozó szabályok szerint közlekedhetünk vele. Ez azt jelenti, hogy valamilyen megfelelő jogosítvánnyal kell rendelkeznünk használatához ("Am" vagy "B" kategória), továbbá, hogy csak bukósisakban közlekedhetünk rajtuk. (Bizony, ha Linda ma robogna ikonikus Babettáján bukósisak nélkül az egykori Lenin körúton, megbüntetné őt a rendőr!) Végül, bár nem utolsó sorban, a segédmotoros kerékpárokhoz hasonlóan a szóban forgó e-bringákra szintén kötelező felelősségbiztosítást kell kötni.

Itt van még némi zűr, ugyanis a biztosítóknál még nem jelent meg ez a kategória, nincs érvényes jogszabály, bevált formula az e-bringák kötelező felelősségbiztosítására. Szerencsére még így sem különösebben macerás dolog, egyéb biztosítási konstrukciókat ugyanis ki lehet terjeszteni az ebike-okra, a biztosítás díja pedig a lehető legalacsonyabb, évente néhány ezer forintban mérhető. Lehet ez egy elektromos kerékpár felelősségbiztosítás – egyszerű guglizással nagyon gyorsan találhatsz ilyen szolgáltatást – vagy akár egy megfelelő lakásbiztosítás, ami az egyéb – gépjárműnek nem minősülő járműveket – is lefedi. Itt van egy kicsi csavar, hiszen azt mondtuk, hogy a 300 W meghaladó villanybicikli a KRESZ szerint segédmotoros kerékpár, azonban biztosítási szempontból nem jármű. Most még. 

Változik-e az elektromos kerékpár jogszabály 2023-ban vagy később?

Mivel a jelenlegi helyzet viszonylag áttekinthető, ezért nagy horderejű változásokkal nem kell számolnunk, de itt-ott még várjuk a pontosításokat. Az e-bringák, elektromos rollerek, egykerekű szerkentyűk forradalmát éljük és még sok nyitott kérdés van a fenntartható közlekedés szabályai körül. Várható a kötelező felelősségbiztosítás hátterének kidolgozása is, hiszen köteleznek rá, így valamit tenni kell az ügyben. Összességében elmondhatjuk, hogy az érvényes elektromos kerékpár jogszabály nem akadálya az élvezetes, környezettudatos és hatékony közlekedésnek és ha valami változik, arról blogunkban is értesülhetsz majd azonnal.