Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Tisztázzuk a félreértéseket: vezethető az elektromos kerékpár jogosítvány nélkül?

Bixie csapat - 2023. 06. 06. 14:48:40
Tisztázzuk a félreértéseket: vezethető az elektromos kerékpár jogosítvány nélkül?
Az elektromos kerékpár és roller egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mégis rengeteg félreértéssel találkozhatunk, amikor megpróbáljuk kibogarászni, milyen hivatalos papírok kellenek a használatukhoz. Melyik elektromos kerékpár jogosítvány köteles, kell-e műszakira vinni a járgányt vagy szükség van-e forgalmi engedélyre? Ebben a cikkben leírunk neked minden fontos információt, amire szükséged lehet.

Mutatjuk, melyik elektromos kerékpár jogosítvány köteles

A jelenlegi jogszabályok szerint legalább Am vagy B kategóriás jogosítványra van szükség minden olyan jármű esetében, amely:

·  300 WATT teljesítménynél nagyobb motorral van felszerelve

·  maximum sebessége nagyobb, mint 25 km/h

·  illetve önerőből is el tud indulni,

hiszen ezek a járművek már segédmotoros kerékpárnak minősülnek. A Bixie webshopjában pontosan ilyen elektromos kerékpárokat találsz. Tehát ahhoz, hogy egy ilyen bringa nyergébe pattanj és átszeld a várost bizony szükség van egy Am vagy egy B kategóriás jogosítványra.  Illetve nagyon fontos, hogy bukósisak is legyen rajtad. A hajad lehet, hogy kissé lelapul, de biztonságosan közlekedhetsz és még a rendőr is büszke lesz rád.

Műszaki vizsga és forgalmi engedély kérdése

A legtöbb elektromos kerékpár jogosítvány ellenében használható, de mi a helyzet a műszaki vizsgával és a forgalmi engedéllyel? Remek hírünk van! Vizsgáztatni sem kell vinned és forgalmi engedélyre sem lesz szükséged. Akár segédmotoros kerékpárnak számít a bicajod, akár nem. Azt nem ígérjük, hogy ez nem fog változni, felröppentek már hírek, hogy lesz szigorítás, de a jelenlegi jogszabály ez, amely érvényes 2023-ban is.

 

Szükség van-e biztosításra az elektromos kerékpárhoz?

Itt a válaszunk az, hogy igen, jogszabályi előírás, viszont a biztosítótársaságoknak egyelőre nincs külön termékük az elektromos kerékpárokra. Szerencsére másfajta biztosítás kiterjeszthető a kerékpárunkra, akár egy lakásbiztosítás is, ami a gépjárműnek nem minősülő járműveket is lefedi. Ugyanis a villanybiciklink hiába számít a KRESZ szerint segédmotoros kerékpárnak, biztosítás szempontjából nem jármű.

Összegezve: ha elektromos kerékpárod segédmotoros kerékpár, akkor Am vagy B kategóriás jogosítványra lesz szükséged. Miután megvetted a bicajt nem kell vesződnöd a műszaki vizsgával és a forgalmi engedéllyel, viszont egy bukósisakra szükséged lesz. Az új kerékpárodra pedig biztosítást is kell kötnöd, egy egyszerű internetes kereséssel találsz majd megfelelőt, akár néhány pár ezer forintért. Úgyhogy bátran kimondhatjuk, nem túl macerás a fenntartható közlekedés ma Magyarországon. Érdemes ezt kihasználni. Próbáld ki te is az elektromos kerékpárt, válassz az igényeidnek megfelelő járművet webshopunkból, vagy keress minket személyesen és segítünk kiválasztani új kedvencedet!