Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Az összecsukható elektromos kerékpár (siker)története

Bixie csapat - 2023. 10. 10. 09:33:41
Az összecsukható elektromos kerékpár (siker)története
Az összecsukható elektromos kerékpár viszonylag új innováció, noha két, nagyjából másfél évszázados múltra visszatekintő felfedezés, az elektromos eszközök és az összecsukható kerékpárok találkozásából született. Cikkünk az utóbbiak világába ad némi betekintést, főleg, hogy nekünk is van ilyen modellünk és használata során számtalan előnyét tapasztaltuk. Nem úgy, mint az ősi, elektronika nélküli darabok első nagyobb célközönsége.  

Az összecsukható elektromos kerékpár (szó szerint) elpuskázott kezdetei

Az összecsukható elektromos kerékpár elektronika nélküli őse már a boldog békeidőkben megjelent, ámbár az ötlet első felkarolói a francia hadsereg díszesen dekorált tábornokai voltak. Szerették volna katonáikat gyorsabban a harcmezőre juttatni, de valami olyan eszközzel, amelyet a katonák is könnyedén szállíthatnak, ha nem azok szállítják őket. A kerékpár kézenfekvő megoldásnak tűnt, hiszen olcsó, könnyű, egyszerű és gyors járgány. Ha még összecsukható is, akkor tárolása és cipelése sem jelenthet gondot. 1900-ra a nagyszakállú dán feltaláló, Mikael Pedersen kerékpárját már rendszeresítette is a brit hadsereg. A 24 hüvelykes kerekekkel gyártott Pedersen kerékpár mindössze 6,8 kg súlyú volt, összecsukható szerkezete pedig olyan benyomást kelt, mintha a vázat bizarr módon fölfelé összecsippentették volna. Nem volt különösebben népszerű szerkezet, ennek ellenére a mai napig gyártják! A második világháborúra a britek már légideszant-csapatoknak kifejlesztett bringákkal is előrukkoltak, amik elméletileg jól bírták az ütődést, leejtést is.

Az összecsukható kerékpárok, ahogyan általában a kerékpárok, nem igazán váltották be a katonák hozzájuk fűzött reményeit. Fegyver, lőszer, kötszer, víz, élelmiszer, pokróc, sátorlap… mióta világ a világ, a katonák annyi minden cipelnek, hogy egy kerékpár pont annyira hiányzik a vállukra, mint púp a hátukra. Aki tekert már süppedős homokban, ragacsos sárban, rögös szántóföldön, kavicsos lejtőn vagy magas fűben, az pontosan tudhatja, mennyire hatékony módja ez az előrehaladásnak. Súlyosbítsuk ezt 30 kiló málhával, fejeljük meg apró apró kerekekkel, és már szinte látjuk is, ahogyan a katona, akinek ilyesmivel kell kínlódnia, az első adandó alkalommal bármilyen kerékpárt mindörökre összehajtogat. Egy összecsukható elektromos kerékpár valóban segítséget jelenthetett volna a motoros rásegítés révén, de az ilyesmi ekkor még a jövő zenéje sem volt.

Motorizáció, mobilizáció, urbanizáció – elemi felhajtóerők

Az összehajtható bringák valódi hőskora jóval a háború után, a motorizáció elterjedésével virradt föl. A XX. század utolsó harmadára mozgásba lendült a világ, egyre többen keltek útra, akár azért, hogy világot lássanak, akár azért, hogy munkába járjanak. A mobilizáció milliók mindennapi valóságává vált, az utakon évről évre több autó suhant. Ugyanakkor kellett valami könnyebb alternatíva is, amit össze lehetett kötni az autózással, különösen, mert általánossá váltak a közlekedési dugók is. A megoldás az összecsukható kerékpár volt, amely az 1970-es évektől robbanásszerű mértékben terjedt el Nyugaton és Keleten egyaránt. Ekkor indult hódító útjára a legendás Brompton és a hírneves Dahon, valamint a hazai utakon egyeduralkodó, emblematikus Csepel Camping. Utóbbiból még bőven láthatunk az utakon veterán bicajokat és korszerű darabokat egyaránt. Tudtátok, hogy a kezdeti Camping bicikliken több kényelmi funkció mellett még sátorrúd tartó is volt? Ma már túlzásnak gondolhatjuk és mások az igények, lehetőségek, de akkoriban biztosan jó ötletnek tűnt. Elképzelhető, hogy nagyszülők fészerében még akad épp ilyen konstrukció is. Bitang erős vázzal készült, időtálló kétkerekűek voltak, ám összecsukásuk és szállításuk aligha volt olyan egyszerű, mint például a mi kis városi ebike-unké, ami szintén strapabíró.

Visszatérve a kezdetekhez, az összecsukható biciklik ’70-es évek eleji berobbanását követően az 1980-as évekre többszörösére növekvő olajárak újabb lökést adtak a kerékpárok elterjedésének. A rendületlenül gyarapodó gépkocsiállomány és a közlekedési dugók további növekedése, valamint az urbanizáció pedig az összecsukható kerékpárok iránti igényt srófolta magasabbra. 
Ma már a környezettudatosság és fenntarthatóság kiemelt szempont számos gyártó és felhasználó számára, ezért szükséges, hogy a gyorsaság, egyszerűség, szállíthatóság, gazdaságosság és zöld megoldások kéz a kézben járjanak. Az összecsukható elektromos kerékpár jelenleg az eszköz evolúciójának csúcsát jelenti, főleg az olyan darabok, mint például a Samebike modelljei, hiszen bőségesen megfelelnek az előbb felsorolt kritériumoknak.

Elektromos összecsukható kerékpár, avagy, ha a tábornokok ezt megélhették volna!

Az elektromos összecsukható kerékpár teljessé teszi a nagyvárosi közlekedés élményét, miközben számos egyéb helyzetben nyújt szuper teljesítményt. Ha kell, ő szállít minket, ám ha úgy adódik, mi is könnyedén szállíthatjuk őt. Csomagtartóban vagy tömegközlekedési eszközön, liftben, mozgólépcsőn, esetleg gyalogosan, álló kocsisorok mellett, vagy árnyas kerékpárúton suhanva egyaránt rugalmasan használható, környezetbarát és kényelmes megoldást jelent. És működik úgy is, hogy közben utasa pihen, hajtja a kereket, cipeli helyettünk a terhet, akár városon kívül is.

Egy összecsukható ebike lényegesen többet kínál, mint a hagyományos összecsukható cangák. Míg a klasszikus összehajtható modellek kisméretű kerekeik miatt nem igazán voltak alkalmasak hosszabb, fárasztó utak megtételére, nagyobb sebességek elérésére és élvezetes kerékpártúrákra, az elektromos meghajtással zárójelbe teszi ezeket a problémákat. A mindössze 20 colos kerekeken guruló SAMEBIKE városi kerékpár már az izzasztó emelkedőiről hírhedt Budapest-Balaton kerékpárúton is bizonyította erejét és megbízhatóságát. Kicsi, könnyű, kompakt és dolgozik, rendületlenül. Az összecsukható elektromos kerékpár megvalósította azt, amiről száz éve csak ábrándoztak, könnyű szállíthatóság mellett valóban könnyedén szállít minket.