Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Hány Volt akkumulátor feszültségre van szükséged egy jó ebike esetén?

Bixie csapat - 2023. 04. 04. 00:00:00

Az elektromos kerékpárok megfelelő működéséhez jellemzően 36, 48 vagy 60 Volt akkumulátor feszültség kell. A különböző teljesítményű ebike-ok különböző akkukkal vannak felszerelve, így felmerülhet a kérdés, hogy mit is kínál nekünk az adott feszültségű aksi. Ezt azonban nem csak abból tudjuk meg, hogy hány Voltos. Az akkumulátorok esetén nagyon fontos tulajdonság még a kapacitás és az ebike-oknál a motor teljesítménye, amelyek a feszültséggel együtt adnak teljes képet arról, hogy mit is tud az adott villanybicikli. Az, hogy hány Volt akkumulátor feszültség áll rendelkezésünkre, sok szempontból befolyásolja az akku teljesítményét és kapacitását. Nézzük, mit is érdemes tudni erről!

Minél több Volt akkumulátor feszültség, annál jobb?

Minél nagyobb, erősebb, több valami, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy jobb is. Ám az, hogy hány Volt akkumulátor feszültséggel számolhatunk, kicsit máshogy értékelendő. Ha egyszerűen szeretnénk leírni, akkor azt mondanánk, hogy nagyobb feszültség esetén kisebb áramerősség mellett éred el ugyanazt a teljesítményt. Ezzel együtt jár viszont az is, hogy az akkud valószínűleg gyorsabban merül. Ezért fontos, hogy soha ne önmagában nézzük egy akkumulátor Voltban megadott jellemzőét, hanem figyeljünk az Amperóra (Ah) értékét is! E kettő szorzata adja meg ugyanis azt, hogy az aksid mennyi munkát tud végezni, tehát milyen teljesítményű motort/felhasználót mennyi ideig tud kiszolgálni. Egyszerűen szólva minél nagyobb egy akku Voltban megadott névleges feszültsége, annál több áram van benne. (Ha fel van töltve rendesen). Tehát minél több Volt akkumulátor feszültségből gazdálkodhatunk, annál több áramot tudunk kinyerni az adott áramhordozóból. Azonban, hogy ezt az áramot milyen erősségben folyósítja nekünk az eszköz, az Amperóra (Ah) értéke fogja megadni. Mindezekből következik, hogy önmagában a több Volt még nem egyenlő a jobb, erősebb és tartósabb akksival.


Tehát mire elég a 36 Volt és a 48 Volt akkumulátor feszültség ebike esetén?

A 36 Volt akkumulátor feszültség elég arra, hogy egy 350W-os motort 10,4 Ah mellett, a rásegítés mértékétől, a szállított súlytól és vezetéstechnikától függően 40-80 km távolságra elvigyen egyetlen töltéssel. Ugyanezt 48 Volt akkumulátor feszültség mellett a Samebike 20LVXD30-II városi összecsukható kis bringánk 10Ah kapacitással tudja megoldani. Emellett kapunk még fényt az elülső lámpánkba is és természetesen a vezérlőt és a kijelzőt is ellátja árammal a 36 és 48 Volt akkumulátor feszültség mindkét típusnál. 
Fontos, hogy ha szeretnél átfogó és egyértelmű képet kapni arról, hogy egy adott akkumulátor mit kínál, a kapacitásával (Ah) együtt nézd meg! Egyes helyeken ezt az „összegző értéket” meg is adják Wattórában (Wh), de van, ahol csak az Amperóra (Ah) és a Volt (V) akkumulátor adatokat tüntetik fel. Ebből következik, hogy a különböző paraméterekkel ellátott aksik összehasonlítása kevésbé hozzáértők számára nehéz feladat lehet, ám egy másik bejegyzésünkben ehhez is találsz segítséget. Amikor az akkut használó eszközről, esetünkben az ebike-ról szeretnéd megtudni, hogy mit hozhatsz ki belőle, akkor az akku adatai mellett vedd figyelembe a motor teljesítményét és azt is, hogy milyen igénybevétel mellett hozott értékre vagy kíváncsi. Nem asztalod a fizika és a matek, de szeretnél pontos infókat kapni a nálunk található ebike-okról? Akkor ne számolgass, hanem kérdezz minket bátran!