Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Wattóra vagy Amperóra? Így hasonlítsd össze a különböző adatokat!

Bixie csapat - 2023. 04. 07. 09:21:00

Egy Amperóra az hány Wattóra? Fizika órán biztosan volt róla szó, de az is biztos, hogy csak kevesen emlékeznek rá. Pedig a két mértékegység összehasonlítása sokszor jól jön, hiszen a különböző gyártók, forgalmazók hol az egyikben, hol másikban adják meg az elektromos eszközök fontos paramétereit. Lehet előtted egy X Amperórás (Ah) aksival működő elektromos bicikli és egy másik, Y Wattórás (Wh) eszköz, neked pedig el kell döntened, hogy melyikkel jársz jobban. Most megkapod hozzá a szükséges infókat.

Mi az a Wattóra és az Amperóra?

A Wattóra az elektromos eszköz teljesítményének mértékegysége, az Amperóra pedig az elektromos tárolókapacitást jelöli. Szabatosabban megfogalmazva:

1Wh = 1W átlagos teljesítmény biztosítása 1 óra alatt.

1Ah = 1 órán keresztül 1A töltés áthaladása a vezetőn.

Éppen ezért Wattórával inkább az áramot felhasználó eszközök munkáját jellemzik, míg Amperórában adják meg azt, hogy esetünkben az 18650 akkumulátor mennyi időn keresztül mennyi energiát tud biztosítani. Mindkét érték függ az akkumulátor úgynevezett névleges feszültségétől, amit Voltban (V) szokás megadni. Tehát kicsit bonyolódik a téma, és megértéshez néhány számolást el kell végezni.

Olyan esetekben, amikor egyes eszköztípusoknál a feszültség értéke adott és mindig ugyanannyi, érdemes Ah-t megadni, hiszen ezzel pontosan jelölhető, hogy melyik akkuval ellátott kütyü fogja tovább bírni egy töltéssel. Olyan esetekben azonban, amikor az egyes eszközök különböző tulajdonságú akkumulátorokkal és motorral lehetnek felszerelve, a Wh jobban mutatja, hogy ezek végül milyen teljesítményt tudnak összehozni.

Ez azt jelenti egy elektromos kerékpár vonatkozásában, hogy egy 300 W-os és egy 350 W-os motorral hajtott bringa esetében egyértelműen a nagyobb teljesítményű lesz gyorsabb, erősebb, ám csak abban az esetben, ha megfelelő áramforrás szolgálja ki. Amikor viszont csak az akkumulátorokat nézzük, akkor a feszültség és a kapacitás szorzatából kapjuk meg, hogy mekkora teljesítményre képesek, milyen áramszolgáltatást kínálnak. Bár itt sem mindegy, hogy milyen teljesítményű eszközt látnak el árammal, és persze az sem, hogy mennyire terheljük őket.

Így számolható át az Amperóra Wattórába és fordítva

Ha szeretnéd egyértelműen megtudni, hogy két vagy több akku közül melyik a tartósabb, melyikkel jutsz messzebbre, vagy melyik tud több energiát biztosítani, akkor a következő egyszerű képlettel közös nevezőre hozhatod az adatokat:

Wh = Ah x V, azaz Wattóra = Amperóra x Feszültség.

Tehát az egy időegységben felhasználható energia a tárolható töltés (akku kapacitás) és a névleges feszültség (mennyi elektromos töltés szállítható át az akkuból a felhasználóhoz) szorzata.
Ha azt szeretnéd megtudni, hogy a vizsgált ebike-ok közül melyikkel jutsz messzebbre egy töltéssel, akkor szintén a következő képletet használhatod, csak más felállásban:

Ah = Wh / V, azaz Amperóra = Wattóra / Feszültség.

A kapacitást úgy kapod meg, ha a teljesítményt elosztod a feszültséggel. A Wattóra és Amperóra tehát a névleges feszültség, azaz a Volt mértékegységének segítségével konvertálható egymásba. Ha nem szeretsz számolgatni, akkor használhatsz egy jó online kalkulátort is.

Ha pedig mégis érdekel, hogyan nyered ki magadnak a kellő infókat, akkor nézzünk hozzá pár konkrét példát:

Hasonlítsuk össze a fullos kis városi bringánkat (Samebike 20LVXD30-II) egy belépő szintű MTB-vel (Samebike SY26)!

Mindkettőt 350 W teljesítményű motor hajtja, azonban aksijuk nem egyforma tulajdonságokkal bír. A városi kétkerekűt egy 48 V-os, 10 Ah-s aksi látja el energiával, míg a terepbringát egy 36 V-os, 10,4 Ah-s energiaforrás segíti. Melyiknek nagyobb a teljesítménye és melyik akkujának nagyobb a kapacitása?

Amit az akku hozni tud, tehát a maximum, amit a motor kinyerhet belőle:

48 V x 10 Ah = 480 Wh a városi bringa esetében, és
36 V x 10,4 Ah = 374,4 Wh az MTB esetében.

A különbség inkább elméleti, A fekete és fehér színben egyaránt elérhető, összecsukható kialakítású, kompakt, ugyanakkor bivalyerős és nagy hatótávolságú Samebike 20LVXD30-II elektromos bicikli tökéletes társad lesz nem csak a nagyvárosi közlekedésben, hanem akár kerékpáros túrák során is.
Az első és hátsó lámpa, valamint a hátsó csomagtartó is az alapfelszereltség része.

Nincs más teendőd, mint megrendelni, pikk-pakk összerakni, és máris izzadásmentesen róhatod vele a várost, beleértve akár a legmeredekebb utcákat is, hiszen egy 350 W-os motor nem tud többet 350W-nál.

Nézzük, mennyi ideig tudja az akku működtetni a 350 W-os motort! Ez már a valóban releváns összehasonlítási alap a két bringánál.
350 W / 48 V = ~7,3 Ah a városi ebike esetében, és
350 W / 36 V = ~9,7 Ah az e-MTB-nál.

Ebből az következik, hogy a városi e-bringa akksija nagyobb fogyasztást is ki tud szolgálni, ám kicsit kevesebb ideig (7,3 Ah), mint a terepre is jól használható ebike (9,7 Ah). Tekintve, hogy minkettőnek a motorja maximum 350W teljesítményt kínál és ezt mindkét akku bőségesen ellátja munícióval, leginkább az szolgáltatja az összehasonlítási alapot, hogy mindezt mennyi ideig élvezhetjük egyetlen töltés után.

A MTB 36 V-os, 10,4 Ah-s akkuval ellátva ugyanolyan használat mellett jelentősen hosszabb idő után merül le. Ez  azért jó, mert ha kirándulni mész, talán később kerül majd töltőre, mint amikor csak városon belül, munkába vagy suliba tekersz és aztán onnan haza.

Wattóra, Amperóra tiszta sor, de mi van még?

Amikor elektromos eszközöket nézegetsz, akár pont ebike-ot, akkor fontos, hogy pontosan képben legyél, mit is tudnak ezek a járművek, mert így fogod tudni kiválasztani azt a típust, ami legjobban passzol hozzád. Akad még néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venned ebike vásárlásnál, és mi erről is írtunk neked egy hasznos bejegyzést.

Tájékozódj, számolj, kalkulálj, vagy ha biztosra mennél, hívj minket bizalommal és ellátunk kellő infókkal, nem csak Wattóra, Amperóra ügyben!