Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Melyiket válasszam? – Az ebike vásárlás legfontosabb szempontjai

Ebike vásárlás előtt állsz és szeretnéd kiválasztani azt az elektromos kerékpárt, ami a legtöbb előnyt kínálja? Különböző közlekedési igényekhez különböző elektromos kerékpárok passzolnak, így fontos, hogy releváns szempontokat vegyél figyelembe, mielőtt megveszed az új kétkerekűdet. Segítünk, összeszedtük a legfontosabb és leginkább életszagú szempontokat, hogy könnyebben találd meg a hozzád passzoló úti társat.

Amit ebike vásárlás előtt gondolj át

Az elektromos bicikli vásárlás egyik legfontosabb szempontja az, hogy milyen felhasználásra keresel elektromos kerékpárt. Városban vagy azon kívül? Aszfalton vagy változatos terepen? Nagyrészt sík úton vagy dimbes-dombos vidéken kalandoznál vele? Esetleg olyat szeretnél, ami itt is, ott is jól használható? Elektromos kerékpárok az egyszerű, könnyű városi típustól a komolyabb MTB-kig széles választékban kaphatóak, és bizony tulajdonságaik fontos pontokon eltérhetnek. Nincs szükséged hegyvidéki kalandokra optimalizált nagyvadra, ha csak munkába járnál vele a rakparton. De egy Samebike 20LVXD30-II összecsukható városi fürge kis ebike nem biztos, hogy elég lesz, ha nagy távokat szeretsz megtenni és hobbisportként űzöd a kerekezést városon kívül. Amellett, hogy a jellemző útvonaladhoz igazítod a választásodat, fontos még figyelembe venni olyan egyéb tényezőket is, mint az elektromos kerékpár szállítási lehetőségek, a használat gyakorisága és a tárolás. 

A nálunk kapható bringák közül a full extrás városi bicikli egy összecsukható, kisméretű, 20 colos kerekekkel ellátott jármű, ami kis helyen elfér és igazán könnyen mozgatható, szállítható. Fürge, strapabíró, kényelmes darab, amivel munkába, suliba, edzésre gyorsan és könnyedén eljutsz, de hétvégi kiruccanáshoz is elviheted autód csomagtartójában.

A mindennapos, de nagyobb tekeréshez nagyobb kerekek, erősebb váz dukál, ám aszfalton bőven elég a 7 sebességfokozat is. Terepre, sportosabb kirándulásokhoz viszont szükséged lesz profibb váltóra. A 21 sebességfokozatos, belépő szintű Samebike SY26 MTB-nk ez esetben pont neked való. Olyat válassz, ami kiszolgálja az igényeidet és hanyagold azt, amit nem tudsz kihasználni! 

Az ebike vásárlás buktatói

Az ebike vásárlás rosszul is elsülhet, ha az első és legfontosabb tényezővel nem vagy tisztában. Ez pedig nem más, mint a KRESZ. Van olyan ebike, ami biciklinek minősül és semmiféle kötelezettséged nincs hajtásakor, csak a szokványos kerékpáros szabályokat kell betartanod. (Ennek is érdemes utána nézni, mert sajnos a gyakorlott bicajosok sem mindig a KRESZ szerint közlekednek.) Ha komolyabb ebike-okat nézegetsz, amik már 300 W teljesítmény fölöttiek és képesek pedálozás nélküli módban is haladni, akkor a segédmotoros kerékpárokra vonatkozó (elektromos kerékpár) jogszabályok lesznek érvényesek. Ez azt jelenti, hogy vezetői engedély, bukósisak és felelősségbiztosítás szükséges hozzájuk. Ennek akkor van igazán jelentősége, ha nincs jogsid, hiszen kellemetlen lesz ott állni az új járgánnyal, miközben szabályosan nem ülhetsz rá, maximum az udvarodban vagy kint a mezőn.

Szintén rosszul járhatsz régebbi típusú elektromos kerékpárokkal, amiken nem a legkorszerűbb akkuk szolgáltatják a meghajtást. A rövidebb élettartam, a lassú töltés és a nagy súly keresztbe tehetnek a rugalmas, egyszerű és kényelmes ebike használatnak, ezért szavazz a Lítium-ion aksikra! Nálunk olyan gépeket találsz, amik a Li-ion akkuk között is igazán jónak számítanak - ezek 18650 akkut használnak - , hiszen kicsik, sokat bírnak, és úgy töltöd őket, ahogy neked tetszik.

+1 TIPP:
Ha igazán megkönnyítenéd a dolgod, akkor olyan elektromos kerékpárt válassz, amiben könnyen cserélhető az aksi és kiemelve is töltheted. Ez azért fontos, mert így akár magadhoz vehetsz egy plusz töltött akkut is, ha hosszabb útra indulsz és egy gyors cserével nem lesz gond az esetleges lemerülés.

Az ebike vásárlás hosszú távra szóló döntés, ezért szerezz információkat, határozd meg, mit szeretnél, gondold át, mire használnád, hol tárolnád, és hogy fogod-e szállítani. Ha valami nem világos, keress minket bátran megadott elérhetőségeinken, mindenben segítünk ebike vásárlás kapcsán!