Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Elektromos kerékpár akkumulátor - mire figyeljünk oda téli használatkor?

Elektromos kerékpár akkumulátor - mire figyeljünk oda téli használatkor?
Jöhet akármilyen hideg, sem egy vérbeli sportembernek, sem egy városi bringásnak nem okoz problémát az elektromos kerékpár téli használata. Ha az egyik újévi fogadalom a takarékosabb, egészségesebb és környezettudatosabb közlekedés, akkor nem várhatunk tavaszig. De vajon mit szól ehhez az ebike és azon belül az alapvetően hőmérséklet- és páratartalom-érzékeny lítium-ion akkumulátor? Míg az elektromos kerékpár téli tárolása kapcsán készült cikkünkben az elektromos kerékpár téli tárolása kapcsán adtunk jótanácsokat, addig most azt nézzük meg, hogyan járd az utakat elektromos bicajjal, ha jönnek a fagyok!

Használható-e az elektromos kerékpár a téli hidegben?

A legfontosabbat rögtön az elején tisztázzuk: az elektromos kerékpár téli használata teljesen rendben van, annak nincsen semmilyen gyakorlati akadálya! Ha attól tartasz, hogy tönkremegy az elektronika, azon belül is az akku, akkor jó hírünk van: néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető az ebike akkumulátor romlása.

A téli kerékpározás legnagyobb ellensége egy ebike esetében a hideg, ami nincs jó hatással van az akkumulátorokra. Az elektromos biciklik aksija is megsínyli, ha túl sok időt tölt túl alacsony hőmérsékleten, azonban használat közben ez – a mi éghajlati övünkön – nem okoz nagy bajt. Az akkumulátor, miközben ellátja a motort a kellő energiával, melegszik, ez a melegedés pedig egyben védelmet is jelent. Ugyanúgy, ahogy intenzív mozgás közben az emberi test sem hűl ki és nehezebben fázik meg, úgy az elektromos kerékpár akkumulátor is egészéges marad a téli hidegben is, ha csak nem egyhelyben áll.

Az elektromos kerékpárok lítium-ion akkumulátorának kedvelt hőmérséklet tartománya +5 és +30 Celsius fok között van. Az aksik viszont egészen -5 Celsius fokig remekül működnek, sőt, néhány órát még -10 fokban is kibírnak maradandó károsodás nélkül. Viszont ilyen helyzetekben az akkumulátor gyorsabban merül, így azzal mindenképp számolj, hogy a hatótáv jelentősen lecsökken, tehát nem jutsz vele olyan messzire, mint a melegebb évszakokban.

Számszerűsítve, fagypont körüli hőmérséklet esetén a hatótáv mindössze a fele lesz a +20 Celsius fok körüli hőmérsékleten elérhető hatótávhoz képest. Szerencsére ez nem maradandó, tehát ha egy telet végig is tekersz mínuszokban, tavasszal visszaáll az eredeti kapacitás. De csak akkor, ha vigyázol a bicajodra és óvod az aksit. Ehhez mindössze néhány dologra kell figyelni, ez a néhány dolog azonban életmentő az ebike akkumulátor szempontjából.

Ebike akkumulátor télen - mire figyelj oda?

Ezeket a tippeket tartsd mindig szem előtt, hogy megóvd az elektromos kerékpár akkumulátort télen is:

  • Az elektromos kerékpár téli használata során ügyelj arra, hogy amikor megállsz valahol, ne várakozzon a biciklid sokáig a hidegben.
  • Ha hosszabb időre, 1-2 órára leteszed a bringát, de nem tudod melegebb helyen tárolni, akkor vedd ki az akkut, és vidd magaddal! Munkahelyre beérve, estére leparkolva semmiképp ne hagyd a hidegben! Az elektromos kerékpár téli használata sokszor ezen áll vagy bukik: az akkumulátor kezelésénél ne legyél rest kivenni kivenni azt a bringából! A Bixie által forgalmazott bicajokban szerencsére minden akkumulátor kivehető a vázból, és akár a táskádban is elférnek, így lényegében bárhová magaddal viheted őket: a lakásba, az irodába, vagy bárhová, ahol csak kellemes melegben vészelhetik át a pihenéssel töltött időt.
  • Hidegben való használat után, mikor az ebike akkumulátor melegebb helyre kerül, ne kezdd el azonnal tölteni! Várj vele legalább fél órát, de nagy hidegek vagy hosszabb használat után akár 1-2 órát is, hogy akklimatizálódjon, és csak azt követően dugd töltőre.
  • Ahogy általában a töltés és tárolás során, úgy hidegben való használat után is fontos, hogy az akkumulátor ne legyen huzamosabb ideig alacsony töltésen. Például 40%-on, -10 fokban már ne indulj el nagyobb távra, inkább előbb töltsd föl alaposan.
  • Havas, sáros, sós latyakos utakról hazatérve érdemes áttörölni az egész kerékpárt nedves, meleg kendővel, hogy védjük a korróziótól. (Az útszórósós trutyi különösen intenzíven korrodálja az alvázat.)
  • Egy többféle kivitelben kapható neoprén védőhuzat az akkumulátorra és/vagy alsó vázra segít az akkumulátor saját hőjének megtartásában, így sokkal többet kihozhatsz belőle a fagyok alatt is. Igazából nagy extrára nem kell számítani, de 1-2 fokot nyerhetsz vele, ami az aksi élettartama szempontjából és az aktuálisan kinyerhető hatótáv szempontjából is jelentős. Persze ennek használata nem jelenti azt, hogy a fentebbi javaslatokat nem kell figyelembe venned. 

Összefoglalva: bringázz bátra télen is az ebike-odon, csak add meg az akkumulátornak azt a törődést, amit érdemel! Cserébe sokáig fog téged szolgálni.