Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Mekkora biciklit vegyek? – Fókuszban a méretek

Mekkora biciklit vegyek? – Fókuszban a méretek
Mekkora biciklit vegyek? Milyen méretű, milyen kerekű kell nekem ahhoz, hogy kényelmesen és
biztonságosan tekerhessek ott, ahol szeretnék? Tuti ilyen kérdések kavarognak a fejedben, és mi ezeket most meg is válaszoljuk sorban.

Mekkora biciklit vegyek? Milyen méretű, milyen kerekű kell nekem ahhoz, hogy kényelmesen és biztonságosan tekerhessek ott, ahol szeretnék? Tuti ilyen kérdések kavarognak a fejedben, és a hatalmas választékot és információdömpinget látva talán össze is zavarodtál. Ez érthető, ezért mi most igyekeztünk átláthatóan, a fontos információkra koncentrálva, a lehető legegyszerűbben megvilágítani a kerékpár méret választás szempontjait és paramétereit.

Sikeres kerékpár méret választás pontos adatok alapján

Gyerekek esetében a testmagasság alapján állapítják meg, hogy milyen kerékméretű bicajt lesz jó, ám ha felnőtt vagy, kettő adatra van szükséged a megfelelő kerékpár méret választás során. Ezek az adatok a számodra kényelmes átlépési magasság és a kerékpár vázmérete. Egyik sem köznapi kifejezés. Szerencsére némi méréssel és szorzással remekül be tudod határolni, hogy mekkora bringák között érdemes keresgélned. Az sem gond, ha a tetszetős darabnak collban adták meg a vázméretét, mert egy osztási művelettel átválthatod centire (1 col = 2,54 cm).

Egyébként nálunk kevesebbet kell vesződnöd a szorzásokkal, mert minden elektromos kerékpárunkhoz megadtuk, hogy milyen testmagasságig megfelelőek, így akkor lesz a vázméret kulcskérdés, ha a mérettartományok alsóbb szekciójában helyezkedsz el. Akkor érdemes minden esetben ránézned a bicajok paramétereire! A termékoldalon megtalálod a fontos adatokat és egy részletes összehasonlító táblázattal is készültünk, hogy olyan tényezők alapján is könnyebben választhass, mint a felszereltség, kerékméret, motor teljesítmény vagy épp az adott ebike “szuperképessége”, azaz, hogy miben tudja a legjobban nyújtani gazdájának.

Így állapítsd meg a neked ideális átlépési magasságot és a vázméretet!

A számodra megfelelő átlépési magasság megállapításához a belső lábhosszodat kell megmérned. Állj a fal mellé és a lábaid között jelöld be azt a pontot, ahol a kerékpárod váza még kényelmesen elférne, azaz még nem találkozna az alfeleddel. Mert amikor hirtelen kell megállni vagy valamiért úgy alakul, hogy lábad közé kerül a váz, jól jön, ha a bicajodé nincs magasabban a kelleténél! A női vázas kerékpároknál, vagy a mi kompakt városi ebike-uk esetében ez nem annyira mérvadó, de a “háromszög” vázaknál nagyon fontos a jó vázméret.

Nálunk ennél többet nem is kell számolgatnod, mert minden általunk forgalmazott elektromos bicikli termékoldalán megtalálod az adott bringa átlépési magasságát (cm-ben megadva). Ha nem nagyobb, mint a tiéd, akkor szabad a pálya, az ebike mérete megfelelő lesz számodra is. De ha már megvan az átlépési magasság, és szívesen pontosítasz, vagy épp nem csak ebike-ra fáj a fogad, akkor a megfelelő kerékpár méret választás, azaz a vázméret már szintén csak egy szorzásra van. Mivel az egyes kerékpár típusok, akár elektromosak, akár hagyományosak, más vázkialakítással és kicsit eltérő fizikai paraméterekkel rendelkeznek, a vázméret megállapításához típusonként más szorzót használunk:

MTB: átlépési magasságod szorozva 0,57-tel.
Trekking, cross, városi: átlépési magasságod szorozva 0,67-tel.
Ezeken kívül még a versenybicikli szorzót említhetjük, ami az átlépési magasság szorozva 0,66-tal.

Ha collban szeretnéd megkapni a jó vázméretet, akkor a centiben kapott eredményt 2,54-gyel
elosztva máris megvan.

Az általában egzakt válaszért kiáltó - Mekkora biciklit vegyek? - kérdésre ezek nagyon pontos számoknak tűnhetnek, azonban fontos kiemelnünk, hogy a kapott adat maximum értéket jelent. Tehát a kapott számnál nagyobb vázú biciklit ne vegyél. Aki a határon mozog, annak inkább a kisebbet érdemes választania, mert abból baj nem lehet.

Nem kényelmes a bringád? Állíts a nyergen!

A kerékpárodat, ha a számodra megfelelő mérettartományba tartozó vázmérettel rendelkezik, mégis túl alacsonynak találod, könnyedén személyre szabhatod a nyereg megemelésével. Akkor állítottad be megfelelően a bicajod nyergét, ha tekerés közben, lábujjhegyeddel a pedálon alsó állásban nincs teljesen kinyújtva a lábad, és a csípőd szinte teljesen mozdulatlan tekerés közben. A legtöbb kerékpár esetén (kivéve az országúti és verseny bicikliket) a hát majdnem vagy teljesen egyenes, a derekad nem, vagy csak egy kicsit hajlik előre. A méretednek megfelelő kerékpáron túl közel vagy túl távol van a kormány? Az úgynevezett stucni, azaz kormánytartó cseréjével egyes darabokon még ez is megoldható.

Hatalmas tehát a kínálat, centiben, collban és a ruháknál megszokott méretezésben (XS-L) egyaránt láthatjuk a különböző biciklik paramétereit, így elsőre nehéznek látszik eligazodni köztük. Reméljük, hogy a fentiekben sikerült érthetően körüljárnunk (körültekernünk) a kérdést. Ha maradt még kételyed, keress minket bátran, örömmel segítünk a választásban! Ne feledd, a megfelelő kerékpár méret választás a kényelmi szempontok mellett biztonsági kérdés is.