Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Miért jó a Lítium-ion akkumulátor? – Juss messzebb az 18650 akku erejével!

Bixie csapat - 2023. 04. 09. 09:19:00

Ha a legkorszerűbb erőforrást keresed, akkor az 18650 akku a neked való. Ez a kisméretű Lítium-ion akkumulátor a lehető legkényelmesebb és legütőképesebb választás egy elektromos bicikli megmozgatására, ráadásul számtalan előnye van a régebbi típusokhoz képest. Kezdetben az elektromos kerékpárok nehéz, nagy ólom akkumulátorokkal mentek, az újabbaknál azonban ez szóba sem jöhet.

Az 18650 akku előtti ólom akkumulátorok hátrányai

Mielőtt elterjedt volna a Lítium-ion és azon belül az 18650 akku, az ebike meghajtásáról nagyméretű, nehéz és nem túl szép ólom akkumulátorok gondoskodtak. Míg egy robogó vagy motor, netán elektromos autó esetén kevésbé gond a plusz 25 vagy akár 40 kg akkumulátor súly, addig egy bringánál még az 5 kg túlsúly is sok. Emeletről lecipelni, majd vissza, autóba betenni és kivenni, tömegközlekedést igénybe venni igencsak fárasztó lenne, ha biciklink 35-60 kilókat nyomna. Ezen felül a nagyobb súly megmozgatása több energiát igényel magától az ebike-tól is, így az akku gyorsabban merül.

Az ólom aksik másik hátránya, hogy a cellák egyenetlen elöregedése miatt ki van téve a gyorsabb elhasználódásnak. Ezen kívül a memória effektussal is számolni kell. Utóbbi azt jelenti, hogy minden rátöltést teljes töltési ciklusnak számít, tehát megint csak gyorsan elhasználódhat, és nagyon oda kell figyelni, hogy mikor, hogyan töltjük.

A régi akkumulátorok az 18650 akku paramétereihez képest igencsak nagyok voltak, filigránabb vagy sportos bringákon ormótlanul is mutattak, és megnehezítették a gyors, dinamikus mozgást. Szerencsére ma már ezek az akkuk nem igazán jönnek szembe velünk.

A Lítium-ion, és azon belül az 18650 akku előnyei

Az ólom akkumulátorokat felváltották a Lítium-ion aksik, amik kisebbek, könnyebbek, ugyanazt a kapacitást hozzák harmadakkora súly és méret mellett. Ráadásul az 18650 akku formáját tekintve is sokkal jobban passzol egy biciklihez, mint a régi ólom akkumulátorok vagy akár az korszerű, de más típusú Li-ion aksik. A nagyobb Li-ion akkumulátorokat sok esetben hátsó csomagtartó alá szerelik. A lapos, de körülbelül egy csomagtartó szélességű és hosszúságú Li-ion erőforrások remek megoldások, ám az 18650 akku a vázba vagy a vázra szerelhető és csak kicsit vastagabb tőle az alapkivitel. Ha emeleten laksz, ha sokat szállítod a bringád tömegközlekedéssel vagy autóval, akkor ezek a kis akkuk megkönnyítik a dolgod. A nálunk kapható elektromos kerékpárok például akkuval együtt mindössze 25 kg-t nyomnak.

A korszerű 18650 akku a Litium-ion akkumulátorok minden előnyét hordozza, miközben a lehető legkisebb és legkönnyebb, amit ma ebike-ba tudunk építeni. A mi elektromos kerékpárjaink is ilyen erőforrással segítik a tekerést és hozzák a pedál nélküli hajtást. 25 km/h maximum sebességet biztosítanak, töltési idejük 4-6 óra, miközben a rásegítés mértékétől függően egy töltéssel 40-80 km-t is megtehetsz. A memóriahatással nem kell számolni, akár 80%-os töltöttségnél is rátölthetsz és ez nem fog teljes töltési ciklusnak minősülni. Mivel kevés cellából épül fel, általában a lítium-ion és azon belül is az 18650 akku esetén a cellák egyenetlen elöregedése sem jöhet szóba. Ezek az akkuk sokkal tartósabbak, nagyobb kapacitással, akár 800-1000 töltésszámmal is bírnak és minden szempontból sokkal kényelmesebb a használatuk, mint a régebbi típusoké. Biztonságosan tölthetőek bármikor, a vázban vagy onnan kivéve is és a túltöltéstől sem kell tartanod. Ha jóllaktak befejeződik a töltés.  

Sőt! Mivel a 18650 akku kicsi és viszonylag könnyű, egy vagy több plusz akkut táskádba dobva akár a világ végére is eltekerhetsz. A kimerült darabok pedig bármikor újratölthetőek, bár érdemes viszonylag feltöltött állapotban tárolni őket és néha ellenőrizni az állapotukat. Azt az akkut még sajnos nem találták fel, amivel tényleg semmi dolgunk nincs.

Válaszd a könnyű, korszerű, kényelmes és időtálló megoldást! Szerezz be egy ebike-ot 18650 akkuval és suhanj könnyedén városban, vidéken, aszfalton, földúton, síkon és dombokon akár 40%-kal jobb futási idővel!