Annak érdekében, hogy javítsuk a webshopunk felhasználói élményét, sütiket helyeztünk el benne. Köszönjük, hogy elfogadod ezeket.

Elektromos kerékpár téli tárolása – Így lesz profi!

Bixie csapat - 2023. 09. 19. 16:29:36
Elektromos kerékpár téli tárolása – Így lesz profi!
Az elektromos kerékpár téli tárolása, amennyiben szakszerűen történik, jelentősen meghosszabbítja a bringa élettartamát, és egyben feltétele az elektromos kerékpár garancia érvényesítésének is! Ezzel ellentétben, a rosszul tárolt ebike hamar költséges cserékre és javításokra szorul, és bukhatja a garanciát is. A klasszikus bicikliknél is fontos a megfelelő téliesítés, és az ebike-oknál, főleg az akku miatt, ez még nagyobb jelentőséggel bír. Mi most összeszedtük az elektromos kerékpár megfelelő téli tárolásához szükséges infókat, tehát, ha szeretnéd még sokáig felhőtlenül élvezni a villanybicajt, olvass tovább!

Mi a legfontosabb az elektromos kerékpár téli tárolása során?

Bár több tényező figyelembe vételével lesz megfelelő az elektromos kerékpár téli tárolása, mégis van egy igen sarkalatos pont, amin áll vagy bukik az egész. Ez pedig az akkumulátor. Az ebike akkuja, ami ma már a legtöbb esetben Li-ion akkumulátor, nagyon érzékeny a hőmérsékletre. Míg használat közben a jobbaknak meg sem kottyan egy kis fagyos hideg, mert menet közben melegszenek, addig tárolás során a 10 fok alatti hőmérséklet károsíthatja őket. Ha elektromos bicajod van és kivehető az akkuja, akkor legalább az akkut vidd be a lakásba télen! Ma már a legtöbb ebike akkuja kivehető, nálunk is csak olyanokat kapsz, amik könnyen ki-be pattinthatóak és kisméretűek, úgyhogy aligha okoz gondot a lakásban történő tárolásuk.

Az akkumulátor kivétele a téli tárolás során akkor is fontos, ha az egész járgányt szobahőmérsékleten tudod parkolni. Az elektronika akkor is merít az akkuból, ha kikapcsolt állapotban van, így fontos, hogy ha huzamosabb időre (hetekre) leszállsz a nyeregből, akkor ne hagyd a bicikliben az akkut.

A töltöttségi szint is fontos kérdés. A tárolás során az akku nem szereti, ha lemerül és azt sem, ha teljesen feltöltve teszed el. A legjobb energiatároló kapacitás és a leglassabb merülés 40-60 %-os töltöttségi szint között van. A bringáinkon pontosan látod, hogy hol tart az akku, így mielőtt eltennéd, merítsd le vagy töltsd föl a 40-60-as tartományba.

Ha szeretnél vigyázni a bicaj legdrágább alkatrészére, nevezetesen a szóban forgó akkumulátorra, akkor az elektromos kerékpár téli tárolása során nézz rá kb. kéthavonta. Amennyiben az ideális töltöttségi szint alá merült, tölts rá annyit, hogy visszakerüljön az említett tartományba.

Ha az akku a túl alacsony hőmérséklet és a nem megfelelő töltöttségi szint miatt teljesen kimerül, akkor tavasszal lehet, hogy már nem tudod feléleszteni. A legjobb esetben is jelentős kapacitás- és élettartam-csökkenéssel ússza meg, de sosem lesz a régi. Ha viszont betartod az akkuval kapcsolatos tanácsainkat, biztosan nem lesz gondod és hosszú ideig használhatod az ebikeodat. A Li-ion akkumulátorokról és azokon belül a Samebike kerékpárokban található akkukról is olvashatsz nálunk hasznos és érdekes infókat.

Mit a helyzet a motorral és az elektronikával?

Talán nem gondolnád, de az elektromos kerékpár téli tárolása során a motorra és az elektronikára kell a legkevesebb figyelmet fordítanod. Főleg a Samebike modelleknél, meg az egyéb újabb típusú ebikeoknál. Az elektronikát, ha kikapcsolod és kiveszed az akkut, elég csak fagypont fölött és száraz helyen tárolnod, aligha lesz baja. Ugyanez igaz a motorra is, úgyhogy, ha csak nem kimondottan rossz körülmények között hagyod bicajodat a téli hónapokra, ezek az alkatrészek épségben és egészségben várnak a tavaszi szezonkezdésig. Természetesen hiába az IP 54-es víz és porállóság, amiről egy másik bejegyzésben már írtunk, a rendszeresen rácsöpögő víz és a magas páratartalom azért mindenképpen kerülendő! A fedett, vízmentes hely fontos motor, elektronika és igazából váz szempontból is.

Így lesz teljesen biztonságos az elektromos kerékpár téli tárolása

Ha már megoldottad az akku kérdést és megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú, védett helyet találtál a bicajnak, van még pár teendőd, hogy az elektromos kerékpár téli tárolása mindenre kiterjedően biztonságos és állapotmegőrző legyen. Ahhoz, hogy hosszú élettartamot biztosítsd a bringádnak és tavasszal menetkészen vehesd elő, a következő téliesítő munkákat még végezd el rajta!

Alapos tisztítás: a por, a sár, a nedvesség és az egyéb szennyeződések kopásokat, korróziót idéznek elő. A kerékpárok rendszeres tisztítása és karbantartása egész évben fontos, ám ha több hónapra elteszed, még inkább ügyelj rá. Alaposan tisztíts meg minden egyes helyen, de kizárólag rongyot, szivacsot, kefét, tiszta vizet és lehetőleg direkt erre ajánlott tisztítószert használj a feladathoz. Általában is igaz a kerékpárokra, de az ebike-okra viszont fokozottan: MAGASNYOMÁSÚ MOSÓ HASZNÁLATA TILOS! Ez egyrészt kimossa a kenőanyagokat, másrészt bemoshatja a szennyeződéseket az apró résekbe, és nem utolsósorban súlyosan károsíthatja az elektronikát. Bár, ahogy fentebb is írtuk, kerékpárjaink IP 54-es por- és vízállóssággal rendelkeznek, a el- illetve beázás ellen ez nem nyújt védelmet, így ezek a hibák azonnali garanciavesztést vonnak maguk után!

Ha a láncot inkább nem vennéd le, akkor egy egyszerű szerkezet, a láncmosó segítségedre lesz. Biztos láttál már ilyet, sportboltokban, bicajos szaküzletekben szinte mindenhol megtalálod párezer forintért. A tisztítás utolsó fázisa a teljes szárítás. Csak azután folytasd a feladatot, hogy megszáradt az egész járgány és akkor az elektromos kerékpár téli tárolása során elkerülheted a korrózió veszélyét.

A teleszkóp és a bonyolultabb részek tisztítását, karbantartását, ha csak nem vagy profi, bízd szervízre! Legalább évente egyszer nézesd meg, ezzel is meghosszabbítva a bringád élettartamát és növelve a biztonságod.

Kenés: Minden tisztítás után fontos megolajozni a mozgó részeket. A láncot, a váltót, a féket, a csapágyakat és a pedált. Légy alapos és használj megfelelő kenőolajat. Ez lehet láncolaj, gépzsír, de egyszerűbb, ha biciklire valót veszel és akkor azzal nem lőhetsz mellé.

Kerekek, gumi és felni: A tisztítás a kerekekre is terjedjen ki, mert számos olyan szennyeződés van, ami a gumin maradva gyengítheti annak anyagát. Ezen kívül érdemes felpumpált, de nem túl kemény állapotban eltenni a bicajt. Ha túl lapos, akkor a súly a gumi oldalaira esik, ami hamar tönkreteszi. Ha van rá lehetőséged, akkor mindenképpen függeszd fel a kerékpárodat, de csakis vízszintesen! Az egyik keréknél való függőleges felakasztás károsíthatja a felnit. Még egy klasszikus, könnyebb bringa esetén sem ajánlott, nemhogy a nehezebb elektromos kerékpároknál. Ha nem tudod függeszteni, akkor állítva is jó, csak ahogy az akku töltöttségét, úgy a gumik állapotát is érdemes pár hetente ellenőrizni. Ha lelapul, fujj bele kicsit!

Porvédelem: Az elektromos kerékpár téli tárolása ezzel a mozzanattal lesz teljes. Ez egyszerű, a lényeg az, hogy elkerüld a por lerakódását. A legjobb, ha beszerzel egy takaróponyvát, de ha csak ráborítasz egy lepedőt, máris sokat tettél az ügy érdekében.

Még 2 TIPP, amivel az elektromos kerékpár téli tárolása igazán profi lesz

Miután mindent ügyesen elvégeztél, amit tanácsoltunk és amit olvastál a kezelési útmutatóban (fontos, hogy nézz utána, a gyártó mit javasol konkrétan a Te kerékpárod tárolásával kapcsolatban!), adunk még két szuper tippet, amivel pár apró alkatrész cseréjét sokkal később kell majd megejtened.

Akaszd ki a fékek bowdenjeit, így azok kevésbé használódnak és tovább bírják majd, ha nekik is jut egy kis pihenő. Ha feledékeny típus vagy, a biztonság kedvéért tégy rá egy emlékeztető cetlit a tavaszi első elinduláshoz!

A váltót a legkisebb fokozatba állítva megakadályozhatod, hogy a rugók fölöslegesen feszüljenek, ezáltal hosszabb élettartamot biztosíthatsz nekik.

Reméljük, mindenre kiterjedő instrukcióinkkal és a bicajod gyártója, forgalmazója által adott útmutatóval együtt kedvenc ebike-od zökkenőmentesen vészeli át a teleket! Ha van még kérdésed, akár az elektromos kerékpár téli tárolása kapcsán, keress minket bátran az elérhetőségeink valamelyikén!